Zelf een koffieplant kweken

De koffieplant is een aantrekkelijke, kleine plant met glanzend groene bladeren en een compacte groeiwijze. Het is een verrassend goede kamerplant in pot. De koffieplant (Coffea arabica), die oorspronkelijk uit Ethiopië komt, bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemen en draagt vervolgens koffiebessen van een halve centimeter die geleidelijk donkerder worden, van groene tot zwartachtige peulen. Elk van deze vruchten bevat twee zaden, die uiteindelijk de koffiebonen worden die je gebruikt om koffie te zetten. Afgezien van de zaden is het belangrijk te weten dat alle plantendelen giftig zijn voor mens en dier.

koffieplant

Een koffieplant is giftig!

In hun oorspronkelijke omgeving groeien koffieplanten uit tot middelgrote bomen. Maar telers snoeien de planten regelmatig tot een handelbaarder formaat. Vooral wanneer de planten binnenshuis worden gekweekt. (merk op dat je geen koffieplanten kunt kweken van de bonen die je in de winkel koopt; die zijn behandeld en geroosterd en zullen niet uitlopen). Hoewel koffieplanten krachtige groeiers zijn, duurt het meestal een paar jaar voordat je plant bloemen en vervolgens vruchten produceert. Alle delen van de plant zijn giftig voor huisdieren en mensen.

De Coffea-familie omvat ongeveer 70 soorten koffieplanten. De vrucht van de koffieplant, meestal de koffiebesgenoemd, is een steenvrucht die een pit bevat met daarin 2 koffiebonen.

Wat is de beste omgeving voor een koffieplant?

De beste omgeving voor het kweken van een koffieplant is het nabootsen van de natuurlijke omstandigheden op een tropische berghelling op gemiddelde hoogte. Veel water met goede drainage. Een hoge luchtvochtigheid. Relatief koele temperaturen, en een rijke, lichtzure bodem. Je kunt koffieplanten buiten kweken als de omstandigheden vergelijkbaar zijn met hun natuurlijke omgeving. Binnenshuis kunnen koffieplanten het beste bij een raam worden gezet, maar niet in direct zonlicht. Het is essentieel dat de plant uit de buurt blijft van tocht, zoals die van airconditioning.

Wat zijn de voorkeuren van een koffieplant?

  • Een koffieplant geeft de voorkeur aan een gedimd zonlicht, maar een vol zonlicht op zwakkere breedtegraden. Het zijn eigenlijk onderbeplantingen, en gedijen niet in direct in fel zonlicht. Een koffieplant die aan te veel in direct zonlicht staat krijgt bruin verkleurde bladeren. Los van het zonlicht, is de grond ook erg belangrijk voor een koffieplant. Een koffieplant moet in een rijke potgrond op veenbasis worden gepoot met een uitstekende drainage. Koffieplanten geven de voorkeur aan zure grond, dus als je plant niet goed gedijt, voeg dan organisch materiaal zoals sphagnum veenmos toe om de pH-waarde van de grond te verhogen. De ideale pH-waarde ligt tussen de 6 en 6,5.
  • Ook water is erg belangrijk voor de koffieplant. Deze planten zijn waterliefhebbers en moeten regelmatig en ruim voldoende water krijgen. De grond moet gelijkmatig vochtig blijven, maar mag niet drassig zijn. Laat de grond nooit volledig uitdrogen.
  • De optimale temperatuur voor een koffieplant is een dagtemperatuur tussen de 21 tot 26 graden, en een nachttemperatuur tussen de 18 en 21 graden. Hogere (hetere) temperaturen kunnen de groei versnellen, maar hogere temperaturen zijn niet ideaal voor het kweken van planten voor hun bonen. De vruchten moeten in een langzaam, gestaag tempo rijpen. Meer weten over het verzorgen van een koffieplant? Klik dan hier!

Het verwerkingsproces van de koffiebessen

Na 8 tot 9 maanden hangen de rijpe bessen aan de koffieplant. De rijpe koffiebessen, die in deze fase kersen worden genoemd, zijn stevig, dieprood en glanzend. Enkele uren na de oogst wordt het vruchtvlees van de bes verwijderd om de koffiebonen eruit te halen. Er zijn 2 methoden om de koffiebessen te verwerken: het natte proces en het droge proces.

Het natte proces: In het natte proces is het belangrijk de koffiebessen gedurende 2 dagen in water liggen. Hierna wordt de schil van de bes en het vruchtvlees verwijderd. Vervolgens worden de koffiebonen gewassen en gesorteerd in kleine waterkanalen. Als laatste worden de bonen

Het droge proces: bij het droge proces, drogen de rijpe koffiebessen 2 tot 3 weken in de zon op grote betonnen of bakstenen patio’s, totdat de koffiebonen loslaten van de vrucht. Door de drogende koffiebessen regelmatig te harken voorkomen de boeren meeldauw. Tenslotte worden de koffiebonen van de gedroogde vruchten gescheiden en gesorteerd. Deze methode zorgt voor een krachtige, minder aromatische en zoete smaak. De groene koffiebonen blijven over.

Ben jij benieuwd wat er na het verwerken van de koffiebessen nog allemaal gebeurt? Binnenkort komt er een deel 2 uit! Volg onze social media accounts om op de hoogte te blijven over wanneer deze online komt! Benieuwd naar onze andere blogs?

Klik hier!

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.