Welke landen produceren er allemaal koffie?
Koffie, een van de meest populaire dranken ter wereld. Met meer dan honderden miljoenen gebruikers per dag heeft het in 2015 zelfs zijn eigen dag gekregen. Los van het wereldwijde gebruik kan koffie kan niet in ieder land worden verbouwd. In welke landen kan dat dan wel? In deze blog neem ik jou mee op reis naar deze prachtige koffieproducerende landen! In ons vorige blog ben ik al dieper ingegaan op de landen die in de Trajanus Blend zijn verwerkt. Die laat ik in deze blog achterwege!

Afrika
Rwanda
Duitse missionarissen introduceerden in 1904 koffie in Rwanda. Het klimaat en de geologie in Rwanda lenen zich voor de teelt van goede koffie. Dankzij zijn strategie om kwalitatieve koffie te produceren, kan Rwanda hoge en stabiele prijzen vragen. Kenmerken van bonen uit Rwanda zijn: floraal, fruitig met ‘mooie’ zuren.
Burundi
In 1930 introduceerde de Belgen koffie in Burundi. Het klimaat, de bodem en de hoogte zijn ideaal voor de koffieteelt, en de ‘aardappelsmaak’. De bonen in Burundi wordt geteeld door kleine boeren die hun oogst naar wasstations brengen. Die worden beheerd door SOGESTAL. Burundi omarmde als tweede Afrikaanse land de Cup of Excellence.
Réunion
Koffie werd in 1715 geïntroduceerd op dit tropische eiland. Destijds heette het eiland nog Île Bourbon, waar de eerste variëteit uit Réunion ook zijn naam aan te danken heeft. In 1771 dook er een specifieke variëteit op: de Pointed Bourbon. Na bijna te zijn verdwenen, heeft men rond 2000 de teelt van deze koffievariëteit hervat.

Zuid-Amerika
Koffie uit Ecuador
In Ecuador werd koffie in 1860 geïntroduceerd in de regio Manabi. De koffieproductie kende een piek in de jaren twintig van de vorige eeuw en stortte door een grote economische crisis in 1990 in. Een groot deel van de koffie geproduceerd in Ecuador is bestemd voor instantkoffie. Daarom is er ook een voorkeur voor Robusta en Arabica koffiebonen met een hoog rendement en mindere kwaliteit. Toch kan Ecuador ervoor kiezen om kwaliteitskoffie te telen, door de grote hoogtes die daar te vinden zijn.
Boliviaanse koffie
Koffie is in de negentiende eeuw in Bolivia geïntroduceerd. Door het gunstige klimaat en de ideale hoogte heeft de koffieteelt daar veel potentie. Helaas is er een tekort aan apparatuur en is de geografische ligging van Bolivia niet ideaal, waardoor het transport van koffie via Peru moet gaan. De teelt is wel biologisch, maar niet gecertificeerd; de boeren hebben geen geld voor bestrijdingsmiddelen. Er is uitstekende Boliviaanse koffie op de markt.
Biologische koffie uit Peru
Peru maakte in de achttiende eeuw kennis met koffie. Inmiddels is Peru het eerste koffieproducerende land met een biologisch en zelfs Fairtrade-certificaat, in termen van volume. 120.000 boerderijen van minder dan 3 hectare produceren het grootste deel van de Peruaanse bonen. Plantages in Peru liggen op een hoogte van ongeveer 2000 meter!
Lekkere koffie uit Honduras
De teelt van de koffieplant in Honduras stond aan het eind van de 19e eeuw nog in de kinderschoenen. Hoewel er toen talrijke koffieplantages waren, was de omvang kleinschalig. De bodem, het klimaat en de omstandigheden in Honduras zijn dezelfde als die in Guatemala, Nicaragua of Costa Rica. Het nadeel in Honduras was het gebrek aan transportmiddelen en faciliteiten voor verscheping van koffie naar de kust.
Koffie uit El Salvador
De koffieproductie in El Salvador is al meer dan een eeuw de drijfveer achter de Salvadoraanse economie. De koffiemarkt in El Salvador groeide snel in de 19e eeuw en heeft gezorgd voor meer dan 50% van de exportinkomsten van het land. In 1980 bereikte de koffie een hoogtepunt met een opbrengst van meer dan $615 miljoen. Door de politieke en economische onrust die het gevolg was van een burgeroorlog in de jaren 1980, heeft de koffie-industrie moeite gehad om zich volledig te herstellen, en tegen 1985 verdiende zij ongeveer $403 miljoen aan koffie.
Perfecte koffie uit Nicragua
In Nicaragua wordt iedereen als een poëet beschouwd tot het tegendeel bewezen is. Dit rijke land vol met meren, vulkanen, dichters en rebellen is ook de nieuwste hype in wat sommigen de revolutie van de kwaliteitskoffie noemen. Sinds koffie in het midden van de 19e eeuw naar Nicaragua kwam, heeft het een belangrijke rol gespeeld in de economie en het milieu van Nicaragua. Koffie is een motor geweest voor het nationale economische ontwikkelingsproces van Nicaragua. Het is een van de belangrijkste bronnen van buitenlandse valuta van het land en vormt de economische ruggengraat voor duizenden plattelandsgemeenschappen.

Centraal-Amerika
Koffie uit Costa Rica
Ook in Costa Rica werden in de achttiende eeuw de eerste koffieplanten aangeplant. Vanaf 1832 begon de export naar Europa. Nu zijn er ongeveer 50.000 producenten met elk een bedrijf van minder dan 5 hectare. Er mag uitsluitend Arabica worden verbouwd. Robusta koffiebonen zijn bij wet verboden. Meer weten over Costa Rica? Klik dan hier!
Zwart goud uit Panama
In begin van de negentiende eeuw werd koffie een begrip in de Panamese cultuur. Panama heeft een uitstekende geografische ligging en hoogte, waardoor de koffiebonen voor een uitstekende kwaliteit zorgen. De koffieplantages bevinden zich op een hoogte tussen de 1680 en 1950 meter, wat zorgt voor een van de beste koffies ter wereld, “El Geisha”. De naam van deze variëteit is te danken aan een stadje genaamd Geisha, ten zuidoosten van Ethiopië.
Zuivere koffie uit Guatemala
Guatemala begon tussen 1750 en 1760 met het verbouwen van koffie. In 1779 bracht een zekere Don Francisco Xavier Navarro koffieplanten van Cuba naar Costa Rica. Rond 1800 werd koffie voor het eerst verbouwd in Mexico. Guatemala kenmerkt zich door een van de meest diverse klimaatcondities ter wereld te hebben. Er zijn zeven regio’s waar koffie verbouwd wordt, namelijk: Antigua, Fraijanes Plateau, Rainforest Cobán, Highland Huehuetenango, Atitlan, Volcan San Marcos en Oriente.

Overig
Mexico
Mexico is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld, en de grootste producent van biologische koffie, goed voor 60% van de wereldproductie in 2000. Het overgrote deel van de Mexicaanse koffie, vooral de biologische, wordt verbouwd door kleine boeren in de zuidelijkste staten Chiapas en Oaxaca. Deze twee staten zijn toevallig ook de armste van het land en hebben niet toevallig ook de grootste inheemse bevolking. Koffie is een van Mexico’s meest lucratieve exportproducten en bijna een half miljoen kleine boeren en hun gezinnen economisch afhankelijk van de koffieteelt.
Jamaica
De koffieproductie in Jamaica begon in 1728, toen gouverneur Sir Nicholas Lawes het gewas introduceerde in de buurt van Castleton, ten noorden van Kingston. Jamaicaanse Blue Mountain Coffee is de speciale koffiesoort die wordt verbouwd in de regio Blue Mountains. Deze regio heeft het meest gunstige klimaat en topografische kenmerken. Deze soort staat bekend om zijn geur en zoete smaak. Het grootste deel van Jamaica’s koffieproductie wordt verbouwd voor de export.
Hawaii
Koffie werd pas geïntroduceerd in Hawaii toen Don Francisco de Paula Marin het in 1817 meebracht. Helaas waren zijn aanplantingen geen succes. Maar in 1825 bracht opperhoofd Boki, de gouverneur van Oahu, koffieplanten mee uit Brazilië en plantte ze met succes in Manoa Valley.
In 1892 introduceerde Herman Weidemann, een suikerteler, een koffievariëteit genaamd Typica uit Guatemala. Deze variëteit presteerde zo veel beter dan de door Ruggles geïntroduceerde koffiesoort, dat enkele telers in Kona het plantten en het “Guatemalan” noemden. De naam werd in de jaren 1990 plaatselijk veranderd in Kona Typica om verwarring bij de consument te voorkomen.
Indonesië
Koffieplanten kwamen eind 1600 naar Indonesië via Nederlandse handelaars en kolonialisten, die eerder die eeuw koffiezaden uit Jemen hadden. Het eerste eiland waar koffie werd verbouwd was Java, waar de stad Jakarta (toen Batavia) ligt.
Toen de Nederlanders en Japanners vertrokken, verdeelden inheemse gouverneurs de koffieplantages onder de arbeiders. Tot op de dag van vandaag wordt meer dan 90% van de koffie die op de Indonesische eilanden wordt geproduceerd, verbouwd door kleine familieboerderijen.
Helaas is ongeveer 90% van de geteelde koffie nog steeds van de robusta soort – en je kunt het ze niet kwalijk nemen na wat er met de koffieroest is gebeurd. Gelukkig is er de laatste jaren een opleving geweest in de arabicaproductie, waardoor speciale koffiebonen uit Sumatra en Java aan populariteit hebben gewonnen.
India
Koffie werd aan het eind van de zeventiende eeuw in India geïntroduceerd. Het verhaal gaat dat een Indiase pelgrim naar Mekka, bekend als Baba Budan, in 1670 zeven bonen uit Jemen terug naar India smokkelde (het was toen illegaal om koffiezaad uit Arabië mee te nemen) en ze plantte in de Chandragiri heuvels van Karnataka.
The India Coffee Board werd in 1907 opgericht om de kwaliteit en de aanwezigheid van Indiase koffiebonen te helpen verbeteren door middel van verschillende onderzoeks- en onderwijsinspanningen. Tijdens de moderne geschiedenis van het land heeft de Board de koffiesector streng gereguleerd, vooral in de periode tussen 1942 en 1995. Bij de liberalisering in 1995 kregen de telers de vrije hand om hun productie te verkopen waar ze maar wilden.


Dé Trajanus Blend!
Wij van Gladius Koffie hebben de lekkerste koffiebonen uit deze koffieproducerende landen verwerkt tot onze heerlijke Trajanus blend. Door deze koffiebonen met elkaar te combineren ontstaat een mooie smaakcombinatie van chocolade, fruit, mokka, rood fruit en een subtiel zuurtje. De Trajanus Blend is een krachtige maar toch eigentijdse koffie met een sterk karakter!
Benieuwd naar wat Gladius Koffie voor jou kan betekenen? Klik dan hier om onze Trajanus blend te bestellen, of neem persoonlijk contact met ons op!
EEUWEN OUDE INVLOEDEN
Het verhaal
Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.