Arabica vs Robusta

Veel mensen vragen zich af wat de verschillen zijn tussen deze 2 koffiesoorten aangezien de termen Arabica en Robusta regelmatig voorbij komen. Wij van Gladius Koffie willen u daarom helpen om de verschillen duidelijk te krijgen.

De verschillen : Arabica en Robusta

Arabica koffie is veruit de meest gedronken koffie in de wereld. Met een aandeel van ongeveer 70 procent op de koffiemarkt heb je veruit de meerderheid van de koffiedrinkers. Robusta daarentegen heeft een marktaandeel van ongeveer 30 procent.

Gladius Koffie bonen

De grootste verschillen: Arabica VS Robusta

Groeihoogte: Arabica tussen de 600 en 2400 meter, Robusta tussen de 0 en 700 meter.

Temperatuur: Arabica 15- 24 graden Celsius, Robusta 24- 30 graden Celsius.

Rijpingstijd : Arabica 6-9 maanden, Robusta 10-11 maanden.

Cafeïnegehalte Arabica 0.6 -1.4%, Robusta 1.8-4%.

Robusta koffiebonen

Robusta planten groeien niet alleen in de hogere gebieden maar ook in de lagere gebieden waardoor de boon veel te maken heeft met parasieten, insecten en ziektes. Om die reden maken de Robusta boon dan ook meer cafeïne aan om zich hier tegen te verdedigen. Zo kan het voorkomen dat de Robusta boon soms wel 2x meer cafeïne bevat. Doordat de planten meer te verduren krijgen, hebben ze ook een stevigere weerstand waardoor ze een stevigere smaak hebben.

Arabica koffiebonen

De reden dat Arabica bonen duurder zijn dan Robusta bonen is dat ze veel lastiger te oogsten zijn. De plukmachines kunnen niet zo hoog komen waardoor de bes met de hand geplukt moet worden. Daarnaast hebben ze een betere kwaliteit waardoor je vanzelfsprekend meer betaald aangezien de kwaliteit doorslaggevend is.

Een groot verschil tussen de twee bonen is duidelijk zichtbaar als de bonen nog niet gebrand zijn. Zo zijn de Robusta bonen ronder en kleiner terwijl de Arabica bonen ovaler en groter zijn. Behalve de afmeting heeft de Arabica boon ook een S-vorm in de nerf. De Robusta bonen hebben een rechte nerf.

Ben je na het lezen van de blog benieuwd hoe onze mix van Arabica en Robusta bonen smaken?

Bestel hier

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.