Waar komen de lekkerste koffiebonen vandaan?

Koffie is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat er heel wat aan vooraf voordat een koffieboon als koffie uit de machine komt. Zo is bijvoorbeeld het klimaat een erg belangrijke factor, die ervoor zorgt dat koffiebonen in andere landen verder van de evenaar geen kans krijgen om te groeien. In ons vorige blog heb je kunnen lezen welke verschillende soorten koffiebonen er allemaal zijn. Maar waar komen dan de lekkerste koffiebonen vandaan? Lees gauw verder om het te weten te komen!

Brazilië

Koffie werd in de 18e eeuw door de Portugezen naar Brazilië gebracht. Door een snelle groei nam Brazilië in de jaren twintig van de vorige eeuw al 80% van de wereldproductie voor eigen rekening. Het tropische land is nog steeds marktleider, alleen is het aandeel geslonken naar 32%. Dit had te maken met andere opkomende koffieproducerende landen.

In Brazilië groeit zowel de Robusta koffieboon als de Arabica koffieboon. Met twee soorten koffiebonen en ongeveer 300.000 plantages, heeft Brazilië een ruime keuze en een hoge afzet. De koffiebonen van hier staan bekend om zijn hele zwakke zuren, mildheid, een licht nootachtige smaak en zijn chocolade en karameltonen.  Koffiebonen uit Brazilië staan daarom ook aan de basis van veel melanges.

Colombia

Koffiebonen werden eind 18e eeuw geïntroduceerd aan Colombia door de Brazilianen. Sinds het begin van de 19e eeuw zijn koffiebonen ook een handelsproduct in Colombia. De koffiebonen in het land worden geproduceerd door bijna 500.000 (kleine) plantages. De plantages zijn er vaak kleinschalig, omdat de ligging dit onmogelijk maakt. Vaak zijn hellingen zo steil dat er niet machinaal gewerkt kan worden. Daarom ligt het accent in Colombia op de kwaliteit van de productie.

Dankzij de vele microklimaten in de Andes, worden het hele jaar door koffiebonen verbouwd. In Colombia teelt men alleen maar Arabica-variëteiten. De smaak van Colombiaanse koffie is te herkennen aan zijn milde, volle en fruitachtige aroma’s. De gemiddelde/hoge zuurtegraad zorgt voor een levendig kopje. De lekkerste koffiebonen uit Colombia zijn de Caturra en Castillo.

De lekkerste koffiebonen als koffiebessen

Ethiopië

Anders dan in veel andere koffieproducerende landen is de koffieteelt in Ethiopië geen erfenis van kolonisatie, maar gebaseerd op een in het al wild voorkomend gewas op land dat voor de helft op meer dan 1500m hoogte ligt. De teelt, die in feite biologisch is (niet gecertificeerd), is voor meer dan 90% het werk van ruim 700.000 kleine boeren. Ethiopie bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica ter wereld.

Ethiopië onderscheidt zich tussen gewassen en ongewassen koffiebonen. De gewassen koffiebonen zijn te herkennen aan een relatief lichte body en een citroenzurig accentje. Ongewassen koffiebonen kenmerken zich door een nootachtige smaak van tropisch fruit en een vleugje aardbei. Doordat er zo veel verschillende soorten zijn, is het lastig om koffie uit Ethiopië te herkennen.

Kenia

Europeanen introduceerden koffie in Kenia aan het eind van de 19e eeuw. Het ging vooral om de Arabica koffiebonen die verwerkt waren met de natte methode. Meer dan de helft van de Keniaanse koffiebonen komen van kleine boeren die gebruik maken van een was station (500 tot 1000 leden per was station). Deze was stations zijn weer aangesloten bij coöperaties.

Als jij van een schijfje citroen houdt, dan is koffie uit Kenia ook iets voor jou! Deze koffiebonen zijn namelijk te herkennen aan een zure en zoete smaak met een herkenbaar accentje van rood fruit.

De lekkerste koffiebonen uit Ethiopië

Vietnam

Vietnam is de grootste en belangrijkste koffieproducent in Azië, en mag plaats nemen als tweede meest koffieproducerende land op de wereldranglijst. Dit komt doordat de regering van Vietnam sinds 1986 flink heeft geïnvesteerd in de productie van koffie.

De smaak van koffiebonen uit Vietnam zijn te omschrijven als bitter, en suikerarm, waardoor de koffie vlak kan smaken. Daarom is deze koffie juist geschikt voor melanges. Natuurlijk heeft de manier van verwerking ook te maken met smaak van de koffie. Hierbij kan je denken aan de manier van branden, de manier van oogsten en op welke manier de koffie wordt gezet.

Dé lekkerste koffiebonen in één blend!

Wij van Gladius Koffie hebben de lekkerste koffiebonen uit bovenstaande landen verwerkt tot onze heerlijke Trajanus blend. Door deze koffiebonen met elkaar te combineren ontstaat een mooie smaakcombinatie van chocolade, fruit, mokka, rood fruit en een subtiel zuurtje. De bonen van onze Trajanus blend komen uit zowel Brazilië, Kenia, Vietnam als Ethiopië en zijn daarom de perfecte combinatie van de beste bonen. De Trajanus Blend is een krachtige maar toch eigentijdse koffie met een sterk karakter!

Benieuwd naar wat Gladius Koffie voor jou kan betekenen? Klik dan hier om onze Trajanus blend te bestellen, of neem persoonlijk contact met ons op!

Gladius Koffie bonen

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.