Verschillende soorten koffiebonen

Er bestaan wel zestig verschillende soorten koffiebonen. Echter zijn slechts twee soorten koffiebonen geschikt voor consumptie. Dat zijn de Arabicabonen en de Robustabonen. Wist je dat beide soorten koffiebonen uiteenlopende unieke kenmerken hebben? Zo heeft de Arabicaboon een zoete en zachte smaak, met fruitige en suikerachtige aroma’s. De Robustaboon is ten opzichte van de Arabicaboon erg bitter, en heeft een stevige/ronde smaak. Het land van herkomst is een belangrijke factor voor de smaak van de koffieboon.

De Arabicabes groeit het beste bij een temperatuur tussen de 16 tot 24 graden Celcius, met een jaarlijkse regenval van 150 tot 200 centimeter. Ook de hoogte is belangrijk. Tussen de 800 en 2000 meter hoogte is ideaal. Omdat hier veel minder parasieten en plantziekten voorkomen, is de kans op een goede oogst veel groter.

De Robustabes daarentegen groeit het liefste bij een hogere temperatuur tussen 22 tot 30 graden Celsius. Ook komt de Robustabes al op een veel lagere hoogte voor. Deze hoogte ligt tussen de 200 tot maximaal 800 meter. 100% Robusta koffiesoorten komen bijna nooit voor, aangezien deze een veel te bittere en eenzijdige smaak zou hebben.

Alle details weten over deze bonensoorten? Klik dan hier!

In welke streken worden koffiesoorten verbouwd?

Koffiebessen wordt vooral verbouwd in de bonengordel. Deze bonengordel, ook wel The coffee belt genoemd, ligt tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring in. Bijna alle koffiesoorten worden in deze streek verbouwd. De reden hiervoor is het tropische klimaat, warm weer en een overvloed aan regen. Ook een vruchtbare grond met één droog en één nat seizoen. Dit zijn perfecte omstandigheden om koffiesoorten te verbouwen.

De ligging rondom de evenaar is belangrijk voor koffieproducerende landen. Ten zuiden van de evenaar is de belangrijkste oogst tussen april en mei. Die kan wel voortduren tot begin augustus. Kijkend naar de noordelijke streken, valt op dat hier pas tussen september en februari de belangrijkste oogst plaatsvindt. Landen die het dichtst bij de evenaar liggen kunnen het hele jaar door oogsten. Vooral wanneer de plantages gebruik maken van verschillende hoogtes. Op deze manier verspreid je de oogsten en kun je twee typen koffiesoorten verbouwen.

Koffiebessen

Op welke manier worden koffiebessen geoogst?

Zoals je hebt gelezen kan de oogsttijd van koffiebessen enorm van elkaar verschillen. Dit geld ook bij het oogsten van de koffiebessen. Hiervoor zijn verschillende technieken. Een aantal factoren die daar invloed op hebben zijn de geografische ligging en de koffieproducent. Op een goed bereikbare plantage wordt weleens gekozen voor een machinale oogst.

De meest gebruikte methode blijft toch wel de handpluk methode. Deze techniek is fysiek zwaar, maar levert een goede kwaliteit koffie op. Doordat er met de handen wordt gewerkt, zorgen de arbeiders ervoor dat alleen de rijpe rode bessen worden geplukt. Op deze manier komen overrijpe, onrijpe of zieke koffiebessen niet tussen de oogst terecht.

Waar komen de beste koffiebonen vandaan?

Zoals verteld groeien koffiebessen het beste in de buurt van de evenaar. Maar uit welke landen komen de beste en lekkerste koffiebonen?

Nummer 1: Brazilië

Met een jaarproductie van ruim 2.600.000 ton koffiebonen en een wereldwijd marktaandeel van 32%, is Brazilië het grootste koffieproducerende land van de wereld. De Braziliaanse markt bestaat uit 67% Arabicabessen en 33% Robustabessen. De koffiebonen uit Brazilië zijn te kenmerken aan zijn mildheid, een nootachtige smaak en relatief zwakke zuren. Braziliaanse koffie is vaak de basis voor een lekkere, veelgebruikte koffiemelange.

Nummer 2: Vietnam

Met een jaarproductie van 1.650.000 ton koffiebonen en een wereldwijd marktaandeel van 14%, scoort Vietnam als tweede op de wereldranglijst van meest koffieproducerende land. Wist je dat ze in Vietnam voornamelijk Robusta verbouwen? 95% in totaal! Koffie verbouwd in Vietnam, staat bekend om zijn lage zuurgraad en medium smaakintensiteit.

Benieuwd naar de intense smaak van koffiebonen uit deze landen? Probeer dan eens de Trajanus Blend van Gladius Koffie. De vier verschillende koffiebonen zijn afkomstig uit Brazilië, Vietnam, Ethiopië en Kenya. Klik hier om de koffie te bestellen!

Nummer 3: Colombia

Met een jaarproductie van ongeveer 810.000 ton en een wereldwijd marktaandeel van 8,5% is Colombia het derde land op de wereldranglijst. In tegenstelling tot Vietnam, word er in Colombia juist 95% Arabica verbouwd. Doordat er op relatief kleine schaal koffie wordt verbouwd, staat de kwaliteit centraal. Koffie afkomstig uit Colombia heeft een volle smaakintensiteit in combinatie met milde zuren.

Vond je deze blog interessant? En zou je er graag nog een willen lezen? Klik dan op de onderstaande knop om te lezen over de romeinse goden en architectuur!

Romeinse goden
Koffiebessen plukken colombia

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.