De koffiemarkt; de beurshandel en specialty coffees

De Europese koffiemarkt is volwassen, maar evolueert voortdurend. Koffiespecialiteiten, zoals specialty coffees, single-serve methoden en kant-en-klare koffiesoorten worden steeds populairder. Duurzaamheid blijft een topprioriteit voor de belanghebbenden in de sector. Inkopers en detailhandelaren maken vaak gebruik van certificering om hun duurzaamheidsinspanningen te promoten. Maar hoe zit deze markt precies in elkaar? Je leest het allemaal in deze blog!

specialty coffees

De markt voor specialty coffees

Specialty coffees vormen ongeveer 1 procent van de wereldproductie. Het gaat om koffiesoorten met een minimumnotering van 80/100 waarvan de prijs niet wordt bepaald door de beurs, maar door de kwaliteit en zeldzaamheid van de specialty coffees. Het is een nieuwe niche op de wereldmarkt: de teelt van verschillende botanische variëteiten op basis van het terroir (de boeren), de ontwikkeling van methoden om de groene bonen te branden (de branderijen) en verbetering van de zetmethodes (de barista’s). Ondanks dat specialty coffees een klein marktaandeel hebben, zorgen ze voor een nieuwe manier van produceren en consumeren. Zo werd koffie eerst gedronken om zijn stimulerende effecten, maar kan het nu worden gepresenteerd als edel en complex product van hetzelfde niveau als wijn. Koffie veranderd van een drank naar een genotsmiddel.

De grondstoffenmarkt

Koffie als grondstof speelt een rol op de beurs van New York voor Arabica koffiebonen en van London voor Robusta koffiebonen. Fluctuerend op basis van vraag en aanbod en de speculaties van diverse partijen op de markt (zowel traders en pensioenfondsen) wordt de uiterst variabele prijs uitgedrukt in dollar per pound koffie (453,59 gram). Kwaliteit noch productiekosten zijn daarbij van invloed, wat problemen kan opleveren voor de koffieproducenten als deze niet rond kunnen komen van hun inkomsten. Om die discrepantie aan banden te leggen zijn er initiatieven ondernomen zoals Fairtrade om de koffieboeren een eerlijke prijs te garanderen.

Eerlijke handel

Het Fairtrade-certificaat

Dit in 1988 door de Nederlandse organisatie Max Havelaar in het leven geroepen certificaat garandeert kleine producenten een eerlijke prijs: als de wereldmarktprijs lager is dan de minimumprijs, wordt tenminste de minimumprijs betaald. Als de wereldmarktprijs hoger is dan die minimumprijs ontvangen coöperaties de hogere wereldmarktprijs. Het fungeert als vangnet dat zekerheid biedt.

De Fairtrade-handel steunt de koffieboeren op drie pijlers:

  • Een vaste minimumprijs zonder minimumlevering
  • Duurzame teelt (biologisch, geen genetische manipulatie)
  • Een maatschappelijke bijdrage (financiering van collectieve machines

De beperkingen van het Fairtrade-label:

  • Het certificaat geld niet voor individuele boeren, alleen voor coöperaties
  • Nu Fairtrade-producten ook in grote supermarkten liggen, moet het label ook samenwerken met grotere boerderijen om aan de vraag te kunnen voldoen, terwijl Fairtrade eigenlijk is opgericht voor kleine boeren.
  • Het label biedt geen kwaliteitsgarantie
specialty coffees

Werken met koffie

Koffieplantages worden bestierd door koffieboeren. Een koffieboer leeft van en met de aarde. Als de oogsttijd aanbreekt, plukt hij bessen en laat ze drogen in de zon. De opkoper trekt door koffieproducerende landen om groene bonen op te kopen en aan te bieden aan branders hij verzorgt de logistiek, van het verpakken in balen tot het transporteren naar de consumerende landen, waar de koffie wordt gebrand.

Om alle aroma’s tot uiting te laten komen moeten de groene bonen tegelijkertijd verhit en geroerd worden. Dat doet de brander, die de juiste roostermethode voor de verschillende bonen kiest. Zijn rol is in ontwikkeling: steeds vaker gaat de brander zelf naar koffieproducerende landen om zelf zijn bonen te selecteren.

Gladius Koffie

Wij van Gladius Koffie hebben een heerlijke specialty coffee ontwikkeld, de Trajanus blend! Door vier verschillende koffiebonen te combineren zijn wij tot deze heerlijke mix gekomen. De koffiebonen uit Brazilië en Ethiopië ondersteunen elkaar mooi wat zorgt voor een smaakcombinatie van chocolade, fruit en mokka. Deze krachtige smaken worden ondersteund door de toevoeging van koffiebonen uit Kenya en Vietnam, die zorgen voor de smaak van rood fruit en een subtiel zuurtje. Het resultaat? Een krachtige maar toch eigentijdse koffie met een sterk karakter.

Bent u benieuwd naar onze lekkere koffiebonen, of naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik dan hier om meer te lezen over ons!

Gladius-Koffiezak

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.