Romeinse invloeden op Nederland

Wist je dat het alfabet wat we gebruiken te danken hebben aan de Romeinen? Wist je ook al dat we de namen van onze maanden te danken hebben aan de Romeinse tijd? In deze blog komen verschillende onderwerpen aan bod die nog steeds invloed hebben op Nederland en een verband hebben met de Romeinen.

Romeinse maanden

Ze zijn vernoemd naar  Romeinse goden, heersers en Romeinse getallen. In de Romeinse tijd was de volgorde van de maanden anders aangezien zij begonnen met de maand maart en eindigden met februari in een tienmaandentelling. Later kwamen hier 2 maanden bij en veranderde de volgorde naar de huidige volgorde.

Januari: is genoemd naar de god Janus die bekend staat als de god met 2 gezichten, die ieder een andere kant op kijken.

Februari: komt van de Romeinse term “februare” wat reinigen betekent. Toen februari nog de laatste maand van het jaar was hielden de Romeinen een reinigingsfeest.

Maart: is een verbastering van het woord Martius wat vertaald wordt als de god Mars.

April: komt van de Latijnse benaming voor “aperire” wat openen betekend. Dit verwijst naar de groei van planten en bloemen.

Mei: de oorspronkelijke naam van de maand in de tijd der Romeinen was “Maius”. Waarschijnlijk vernoemd naar de godin van de vruchtbaarheid.

Juni: de maand juni is vernoemd naar de godin Juno.

Juli: deze maand heeft Julius Caesar naar zichzelf vernoemd toen hij regeerde. Hij veranderde namelijk de maand “Quintilis” naar Julius. De maand juli had al een logische benaming aangezien Quintilis “de vijfde maand” betekend.

Augustus: deze maand is genoemd naar Keizer Augustus, oorspronkelijk heette deze maand Sextilis (wat de zesde maand betekent).

September: van septem is zevende, dit komt overeen met de romeinse telling aangezien er daar 10 maanden waren.

Oktober: stamt af van octo wat acht betekent.

November: novem staat in de Romeinse taal voor negen.

December: decem staat voor tien in het Romeins/Latijns.

Ons alfabet

Ondanks dat er wereldwijd verschillende alfabetten zijn, wordt het Latijnse alfabet in de meeste landen gebruikt. Dit maakt het dan ook mogelijk dat we in Nederland deze tekst kunnen lezen, omdat we het anders via een ander alfabet hadden geleerd.

Het moderne Nederlands komt vanuit het Germaans, maar het alfabet wat we hanteren is na de introductie van het Christendom in het begin van de middeleeuwen overgenomen. De Latijnse kerkelijke teksten werden pas in de 16e eeuw vertaald naar de lokale talen zoals het Duits of Nederlands. Naast dat we het Latijnse alfabet gebruiken om woorden mee te maken, gebruiken we ook Romeinse woorden, of woorden met een Romeinse oorsprong. Voorbeelden hiervan zijn: keizer, viaduct, wijn, villa etc.

De eerste kamer

Niet meer weg te denken uit ons huidige bestuurssysteem is de Eerste Kamer.  Hier worden de wetten gecontroleerd en aangenomen die vanuit de Tweede Kamer komen.  Dit hebben we ook overgenomen van de Romeinen. Vroeger was het bij hen de senaat en vanuit hier regeerden de oudere, rijke mannen over de Romeinse Republiek. Zo stuurden ze het leger aan, namen ze wetten aan en beheerden ze de schatkist.

Door te stemmen over onderwerpen werd de eerste basis gelegd voor democratie. Al was dit ten tijde van de Romeinen niet aan de orde aangezien ze vaak een dictator of een Keizer hadden die alles voor het zeggen had. Dit was ook het geval toen Keizer Augustus aantrad want vanaf dat moment verloor de senaat de titel van staatshoofd, maar was het nog wel een machtige groep mensen die veel invloed hadden in het Romeinse Rijk.

De Romeinse architectuur

Omdat de Romeinen al ver waren met het bouwen van wegen, bruggen en de verdere architectuur namen ze dit ook mee in hun veroverde gebieden. Zo kwamen deze bouwwerken ook in Nederland terecht. De Romeinen geloofden in goden. Om voor deze goden te bidden hebben ze hiervoor speciale tempels en kerken gebouwd. Een voorbeeld van bekende Romeinse architectuur is het Colosseum, hieronder te zien.

Romeinse architectuur

De Romeinse manier van betalen

Nadat de Romeinen een lange tijd leefden van ruilhandel, besloten ze om op een gegeven moment over te stappen op geld. Dit waren munten met aan een kant een afbeelding van een Keizer, zoals er bij ons ook een afbeelding aan een kant op onze munten staat.

De Romeinen stapten over op geld, omdat ze er tijdens de ruilhandel steeds vaker achter kwamen dat het moeilijk was om een bepaalde waarde aan te hangen. Een boer kon niet een van zijn koeien ruilen voor een product wat hij nodig had, omdat veel mensen er niets mee konden.

Door de overstap te maken van ruilhandel naar goud waarmee betaald werd verdwenen niet alle problemen. Zo werd er meer gefraudeerd met het zwaarder maken van klompjes goud en was er telkens een weegschaal nodig om de juiste hoeveelheid goud af te wegen. Dit werd veranderd door munten in omloop te brengen waarop een stempel zat, met daarop de waarde in gewicht en kwaliteit. Deze munten konden ook ingeleverd worden bij een bewaarplaats voor een briefje met de waarde erop. Dit waren de voorlopers van onze bankbiljetten.

Gladius Koffie

Gladius Koffie staat bekend om zijn Romeinse invloeden en is opgericht in Noviomagus (Nijmegen), de oudste stad van Nederland, die gesticht is door de Romeinen. Dit is ook de eerste stad waar de Romeinen zich over de grenzen gingen vestigen.

Het Romeinse woord Gladius wordt gebruikt als aanduiding voor het zwaard wat de Romeinen vroeger gebruikten. Door het dagelijks gebruik van het zwaard waren de Romeinen verworven met Gladius. Waar vroeger de saamhorigheid er was in de legioenen om het zwaard te hanteren, is er nu met onze Gladius Koffie, saamhorigheid door het samen drinken van een kop koffie.

Met de landelijke bekendheid van de Romeinen en de Romeinse geschiedenis in Nederland in ons achterhoofd is Gladius Koffie op weg om een begrip te worden voor iedereen die een connectie heeft met de Romeinen.

Bij de bonen ook een koffiebonenmachine nodig? Kijk dan op de pagina van onze partner: www.zwagerkoffie.nl

Ben je nu benieuwd hoe onze door Romeinen geïnspireerde koffie smaakt? Bestel onze koffie :

Bestel onze bonen

Meer weten over de Romeinse invloeden op Nijmegen? Lees dan onze blog!

Lees onze blog

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.