Koffiedrinkers over de hele wereld

Iedereen zet koffie op zijn eigen manier. Daarnaast kent koffie ook streekverbonden verschillen. In deze blog ga ik dieper in op de koffiedrinkers in verschillende landen over de hele wereld, en waar ze als individu in verschillen.

koffie kopje

Koffiedrinkers uit Noordwest-Europa

In Noordwest-Europa wonen de grootse koffiedrinkers ter wereld. Nederland is veruit kampioen koffiedrinken met 2,5 kopjes per dag, gevolgd door de Scandinavische landen en Duitsland. In deze landen was het als koffiedrinker voorheen normaal om filterkoffie te drinken, maar door opkomende trends in de laatste jaren verschuift het drinken van filterkoffie steeds meer naar de wat luxere koffiesoorten. Hierbij kan je denken aan een latte macchiato, een cappuccino of een espresso, en word de koffie gezet van koffiecups, -pads of verse koffiebonen.

Koffiedrinkers in Amerika

In de Verenigde Staten wordt de koffie meestal in meeneembekers of ‘to-go bekers’ geserveerd. Koffiedrinkers uit Amerika drinken hun koffie vaak met melk, een zogenoemde ‘latte’. Los van het feit dat de koffiedrinkende Amerikanen dol zijn op het meenemen van hun koffie, krijgen ze in fastfoodrestaurants juist de kans om de koffie daar te drinken. De term ‘bottomless cup of coffee’is de reden hiervoor. Wat deze term inhoud is dat de serveerster voor de prijs van één kop koffieoneindig filterkoffie blijft bijschenken

Deze filterkoffie is meestal van inferieure kwaliteit, gezet met matig goede bonen. Meestal zit deze koffie in een kan die constant op een warmhoudplaat staat. Mede hieraan dankt de Amerikaanse koffie zijn slechte naam. Als je een echte koffiedrinker bent en van kwaliteit houdt, blijf dan maar bij de meeneemkoffie!

Koffiedrinkers in Turkije

Turkse koffie wordt al sinds de zestiende eeuw gedronken in het Ottomaanse Rijk. De koffiewordt gezet in een ‘cezve’, een traditionele pot van koper of messing met een lange steel, van zo fijn als bloem gemalen bonen.  Alle Turkse koffiedrinkers herkennen deze pot. Vroeger werd de koffie voor het serveren overgegoten zonder drab in een kan, de ‘ibrik’. Nu worden de termen ‘ibrik’ en ‘cezve’ door elkaar gebruikt en wordt de koffie direct uit de pot geserveerd voor de Turkse koffiedrinkers.

Turkse koffie drinkt men heel zoet (çok sekerli), met weinig (az sekerli) of nauwelijks suiker (orta) of ongezoet (safe). Het was normaal om na het koffiedrinken het kopje om te keren op het schoteltje en de toekomst te lezen uit de vormen in de drab. Deze koffie vertegenwoordigd de manier van leven, waarin er tijd is voor gesprekken, spelletjes of de waterpijp voor de koffiedrinkers. Deze koffie wordt overigens niet alleen in Turkije gedronken, maar ook op de Balkan en in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Koffiedrinkers in Japan

Japan geldt natuurlijk als een land van thee, maar japanners zijn ook koffiedrinkers en hebben sinds de achttiende eeuw een ware koffiecultuur ontwikkeld. Japanners kopen een groot deel van de duurste koffiebonen op aarde op. Zie kiezen vooral voor wat mildere soorten, zoals de V60 en de cafetière. Meer weten over de duurste koffiebonen? Klik dan hier!

In de afgelopen jaren is er ook een nieuwe stroming van koffieliefhebbers ontstaan. Deze koffiedrinkers zijn opzoek naar een exceptionele koffie-ervaring. Zij maken deel uit van de zogenaamde ‘third wave coffee movement’. Koffie is hierbij allesbehalve een simpele drank. Dit ambachtelijk bereidde drankje verdiend net zo veel respect als een goede wijn. De kwaliteit en de ervaring die die koffie met zich meebrengt gaat boven alles.

Koffiedrinkers in Ethiopië

Van oudsher zetten de vrouwen er de koffie. Ze branden eerst groene bonen in een koekenpan. Dan malen ze die in een vijzel en trekken koffie van de gemalen bonen in een aardenwerken koffiepot, de ‘jebena’. De koffie wordt geserveerd in kleine mokken en koffiedrinkers krijgen er gepofte maïs bij.

specialty coffees

Vond je deze blog interessant? En zou je er graag nog een willen lezen? Klik dan hier om te lezen waar de lekkerste koffiebonen vandaan komen!

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.