Duurzaamheid

Duurzaamheid is een breed begrip. In het kort staat het voor het niet uitputten van de aarde. Het houdt in dat producten die duurzaam zijn streven naar een balans tussen mens milieu en economie. Duurzame productie betekent voor koffie een duurzaam proces vanaf de boon tot het kopje koffie dat je thuis maakt. Dit proces is niet zo makkelijk als het lijkt want er komen een hoop milieu- en sociale uitdagingen bij kijken.

Het aanbod van duurzaam geproduceerde koffiebonen staat onder druk, dit komt door een wereldwijd toenemende vraag naar bonen en de effecten van een veranderend klimaat. Voor duurzame koffie geld dat tijdens het gehele productieproces van plantages tot de aan de gebrande koffiebonen in onze schappen rekening gehouden moet worden met de omstandigheden van de koffieboeren, de omgeving en het milieu. Als de koffie aan deze eisen voldoen worden ze gecertifieerd.

Koffieboeren

Direct Trade is een andere duurzame manier waar je op dit moment nog niet voor gecertificeerd kan worden maar wat wel een nieuwe opkomende trend is. Direct Trade zorgt ervoor dat de koper van de bonen altijd in contact is met de koffieboer waarvan de bonen gekocht worden. Zo kunnen andere partijen niet profiteren van de boer waardoor de koffieboer zijn eerlijk verdiende bedrag helemaal krijgt zonder iets af te staan.

Wij van Gladius zetten ons in voor het welzijn van de koffieboeren. Wij hebben zelf contact met de boeren waar we onze koffiebonen van inkopen. Dit heet Direct Trade de tegenhanger van Fair Trade. Maar wat houdt Direct Trade precies in, en in hoeverre verbetert dit de situatie van de koffieboer?

Direct Trade

Direct Trade is onder koffiebranders opgekomen om zelf direct contact te kunnen hebben met de koffieboeren. Koffieboeren betalen veel geld om hun koffiebonen te verkopen. Dit komt omdat ze gedwongen worden om samen te werken met grote organisaties zoals Fair Trade. Er gaat een groot deel van de opbrengst naar de organisatie die de koffiebonen verkopen waardoor de koffieboer niet het volledige bedrag krijgt waar ze recht op hebben.

Fair Trade heeft het voordeel dat de handel gecontroleerd wordt, wat de consument de garantie geeft op een goed product. Dit wordt door een overkoepelend orgaan gedaan die dan het keurmerk uitdeelt. Een overkoepelend orgaan is bij de handel van Direct Trade niet nodig omdat de koffiebrander zelf contact met de koffieboer onderhoud. Wij van Gladius Koffie hebben intensief contact met onze koffieboeren. Hierdoor houd Gladius controle over de kwaliteit van onze koffiebonen en betalen dus een eerlijke prijs aan de boer.

Ben je benieuwd naar onze direct trade koffiebonen? Onze Gladius House blend bestaat uit koffiebonen uit Vietnam, Brazilië,  Kenya en Ethiopië. Bestel je Gladius Koffie HIER.

Heb je nog vragen over direct trade, neem dan contact met ons op via de contact pagina.

Direct trade Brazilië

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.