De geschiedenis van de Romeinen in Nijmegen

Zoals u vast al weet heeft Nijmegen een zeer belangrijke plaats in de geschiedenis van Nederland en met name de Romeinse geschiedenis. De Romeinse stad Ulpia Noviomagus, wat voorheen Oppidum Batovarum was kennen we tegenwoordig als Nijmegen; de oudste stad van Nederland.

Het Romeinse handelscentrum van Nederland

Ulpia Noviomagus betekent nieuwe markt. De Romeinen hebben dit zo genoemd omdat ze een handelslocatie nodig hadden, waar ze gemakkelijk naartoe konden reizen. Ulpia Noviomagus groeide uit tot het grootste handelscentrum in de regio. Dit was voor de Romeinen een reden om er ook te gaan wonen.  Zo konden ze het handelscentrum bevoorraden en verdedigen tegen aanvallen van rivaliserende volkeren. Dit werd gedaan door middel van stadsmuren. Uiteindelijk kreeg dit handelscentrum ook stadsrechten waardoor het de eerste stad werd. Omdat dit de eerste stad was werd er een godenpijler gemaakt om de huidige keizer (Tiberius) te eren.

Romeinse Geschiedenis Nijmegen 2
Geschiedenis Nijmegen

De Loden Lady

Voor nog meer Romeinse geschiedenis van Nijmegen kun je hier ook terecht. Zo is het beeld van de Loden Lady die in de Romeinse tijd hier begraven is ook nog steeds te bewonderen. Vroeger cremeerden de Romeinen hun doden vooral, alleen als deze overledenen van hoge stand waren werden zij begraven in houten en loden kisten. De houten kisten werden gebruikt voor de minder belangrijke/welgestelde mensen, de loden voor de rijke Romeinen. Toen de kist werd opgegraven werd ook duidelijk dat de Loden Lady welgesteld was. Dit kwam omdat er in de kist resten van parfumflesjes en enkele stukjes goud gevonden zijn. Deze gouden stukjes zijn hoogstwaarschijnlijk van een gewaad wat zij gedragen heeft geweest en waren versierd met gouden franjes.

Nijmegen de oudste stad van Nederland

Begin 1915 werd het welbekende Romeinse masker opgegraven uit de waal. Van dit beeld is er een reconstructie gemaakt die te vinden is op Veur-Lent. Deze vondst is een van de belangrijkste voor Nijmegen als oudste stad van Nederland. Hierin komt de de duidelijke historie met de Romeinen naar boven. Het masker staat dan ook symbool voor de oudheid van de stad.

Door de groei die Nijmegen heeft meegemaakt is zij naast de oudste stad ook een van de grootste steden van Nederland. De rijke historie van de stad heeft ons Gladius Koffiebranders geïnspireerd voor onze koffie.

De geschiedenis van Nijmegen

In Nijmegen is op de plek wat we nu kennen als de Gladiusstraat een romeins steekzwaard opgegraven uit de resten van een Bataafs dorpje. Het zwaard dateert ergens tussen de jaren 0 tot 250 na Christus. Wat wij kennen als een zwaard noemden de Romeinen vroeger een Gladius, een kort steekzwaard dat aan beide kanten scherp is. Hier konden de Romeinen mee snijden, hakken en steken . Het woord Gladius is afgeleid van de term gladiatoren. Zij moesten zich vroeger verdedigen in de arena met verschillende wapens waaronder een zwaard.

Gladius Koffiebranders brengt het Romeinse gevoel terug

Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. Gladius staat voor kracht, trots en authenticiteit. Dit laten wij terugkomen in onze koffie met ‘Nijmeegs karakter’. Door het dagelijks gebruik van het zwaard waren de Romeinen verworven met Gladius. De Romeinse invloeden hebben wij gebruikt voor ons koffiemerk. Waar vroeger de saamhorigheid er was in de legioenen om het zwaard te hanteren, is er nu met onze koffiebonen, saamhorigheid door het samen drinken van een kop koffie.

EEUWEN OUDE INVLOEDEN

Het verhaal

Nijmegen voorheen ‘Noviomagus’ is na de opstand der Bataven ontstaan als handelscentrum. Het werd de eerste stad waar de romeinen zich over de grenzen gingen vestigen. Nu Nijmegen een nog groter handelscentrum is geworden besloten wij ‘Gladius Koffiebranders’ om ons hier te vestigen. Wij van Gladius Koffiebranders zijn geïnspireerd door de trots op onze oudste stad; Nijmegen. De authenticiteit die al duizenden jaren over Nijmegen hangt laten wij terugkomen in onze koffie met een krachtig ‘Nijmeegs karakter’.